Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste dingen die je vandaag moet weten.

1. Het begin van het einde van Hudson’s Bay in Nederland?

De twee Nederlandse vestigingen van Saks off 5th, de uitverkoopdochter van warenhuisketen Hudson’s Bay, gaan nog voor de zomer dicht. Het gaat om winkels in Amsterdam en Rotterdam. Ook alle Duitse vestigingen sluiten binnen enkele maanden de deuren.

Hudson’s Bay heeft sinds de entree in 2017 nooit echt goed voet aan de grond gekregen in Nederland. Vorige week lekten interne bedrijfsdocumenten uit waarin staat dat sluiting of faillissement de meest voor de hand liggende optie zou zijn.

2. Grote pensioenfondsen waarschuwen voor dreigende kortingen

De pensioenen van miljoenen Nederlanders dreigen verlaagd te worden, waarschuwen grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. De meeste grote fondsen zitten onder de vereiste dekkingsgraad van 104 procent en vooral bij de metaalfondsen PME en PMT lijkt de kans klein dat ze hun financiële positie nog op tijd op orde krijgen, terwijl het op de beurzen wel weer goed gaat. Boosdoener is vooral de rente die opnieuw is gedaald en waarvan wordt verwacht dat die nog wel even laag zal blijven.

3. Booking.com-oprichter Kees Koolen wil samen met andere ondernemers energiebedrijf Eneco kopen

Een groep ondernemers onder leiding van Booking.com-oprichter Kees Koolen wil energiebedrijf Eneco kopen. De groep noemt zichzelf 'Het Groene Consortium' en zal ongeveer 3 miljard euro moeten neertellen voor het energiebedrijf. De ondernemers willen de energie van Eneco volledig groen opwekken en de gascentrales die het bedrijf nu nog exploiteert uitzetten.

Ze binden de strijd aan met onder meer de combinatie Shell/PGGM die ook meedoet aan de veiling van Eneco. Koolen en co willen de aandelen in handen krijgen met geleend geld van investeerders uit Australië, Nederland, Denemarken en Noorwegen en enkele banken.

Lees meer: Deze 9 gemeentes cashen het meest bij de verkoop van Eneco

4. Premies voor WA-autoverzekering stijgen vooral voor jongeren hard

Autoverzekeraars staan al een tijdje onder druk van toezichthouder DNB om premies te verhogen, omdat de winstgevendheid van WA-verzekeringen voor auto's te laag was. Financiële vergelijkingssite Independer constateert dat de gemiddelde premie van een WA-autoverzekering dit jaar met 5 procent is gestegen tot 735 euro. Dat is minder dan de stijging van 13 procent die in 2018 te zien was. Wel is het zo dat jongeren de hoofdprijs betalen. Voor 18- tot 24-jarigen ligt de gemiddelde premie op 1.358 euro per jaar.

5. EU heeft hitlist klaar om terug te slaan naar Trump: met ketchup

De Europese Unie heeft een eigen lijst gepubliceerd met Amerikaanse producten die te maken kunnen krijgen met hogere importheffingen. Daar zitten onder meer ketchup, zalm en rozijnen bij.

Begin deze maand dreigde Amerikaanse president Donald Trump om onder meer kaas uit Europa met importheffingen te treffen, omdat de Europese vliegtuigbouwer Airbus stiekem zou profiteren van staatssteun. De EU stelde daarop dat rivaal Boeing net zo goed profiteert van steun van de Amerikaanse overheid.

6. Pinterest gaat naar de beurs voor 19 dollar per aandeel

1,4 miljard dollar, dat is het bedrag dat Pinterest vandaag op wil halen met de beursgang. De introductieprijs van 19 dollar per aandeel is hoger dan de bandbreedte die eerder werd afgegeven (15 tot 17 dollar). De prikbordsite krijgt daarmee een waardering van ruim 12 miljard dollar. Het bedrijf van CEO Ben Silbermann start aan de New York Stock Exchange onder het tickersymbool PINS.

7. Aantal werklozen is lager dan voor de crisis

Het aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager uitgekomen dan voor de economische crisis in 2008. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een mijlpaal.

Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 7000 per maand tot 307.000 in maart. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Vlak voor het begin van de economische crisis waren er 310.000 werklozen. In totaal hebben bijna 4,1 miljoen mensen om uiteenlopende redenen geen betaald werk.

8. Flexwerkers lopen toeslagen mis door ingewikkelde voorwaarden

Het Nibud luidt de noodklok over Nederlanders met een wisselend inkomen. Vanwege de onzekerheid over hun inkomsten loopt deze groeiende groep allerlei toeslagen mis en daarom pleit het instituut voor een versimpeling van het toeslagensysteem.

Volgens directeur Arjan Vliegenthart doen flexwerkers minder vaak een aanvraag voor bijvoorbeeld een huurtoeslag omdat het systeem te ingewikkeld is. "Je moet weten welke voorzieningen er allemaal zijn en wanneer je er recht op hebt. De veranderingen in je inkomen moet je voortdurend doorgeven. En bovendien moet je ook nog heel hard werken om het hoofd boven water te houden."

9. Het Mueller-rapport wordt openbaar gemaakt – soort van

Weten we na vanavond meer over de banden tussen de Amerikaanse president Donald Trump en Rusland? Ergens tussen 16.00 en 17.30 uur Nederlandse tijd wordt het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller gepresenteerd aan het Amerikaanse Congres. Maar delen daarvan zijn onleesbaar gemaakt door minister van Justitie William Barr, omdat de informatie de staatsveiligheid zou raken of om de privacy van personen te beschermen. Hoeveel is afgeschermd is onduidelijk. Barr heeft beloofd met speciale kleurcodes aan te geven waarom bepaalde passages onleesbaar zijn gemaakt.

10. Kaartje tot €1.000? Fans van Michelle Obama vonden het meer dan waard

Michelle Obama in de Ziggo Dome. Fans vonden het inspirerende optreden van de voormalige First Lady op woensdagavond de prijs zeker waard, zo meldt De Telegraaf. De goedkoopste kaartjes kostten een paar tientjes, maar voor de eerste rij moest je wel 1.000 euro neertellen. Olivia, die kaartjes van 100 euro per stuk kocht, vindt dat in ieder geval een reële prijs: "Drake heeft ook zoiets gevraagd, dus waarom niet?", zegt ze tegen de krant.

Nieuws gemist? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren terug.

 

Dit zijn de best gelezen verhalen op Business Insider van woensdag:

 

Volg Business Insider Nederland ook op Instagram. Met elke week de beste sollicitatietips, inspirerende quotes en opvallende nieuwtjes. Volg ons en blijf op de hoogte!

View this post on Instagram

In een off-grid tiny house krijg je nooit meer een energierekening, maar is dat voldoende om snel miljonair te worden? · Een tiny house is een kleine, volwaardige woning van maximaal 50 vierkante meter. Het is een nieuwe woonvorm met een duidelijke filosofie. De bewoners willen het milieu zo min mogelijk belasten. · Je kunt er zelfs voor kiezen om je eigen energie op te wekken met zonnepanelen en water te zuiveren. Dan ben je volledig onafhankelijk en kun je de woning overal neerzetten waar je wilt. Dat betekent ook dat je nooit meer een energierekening ontvangt. · Klinkt aantrekkelijk, maar daarvoor moet je wel behoorlijk wat geld investeren. Voor zonnepanelen, een accu en een warmtepomp ben je 10.000 tot 20.000 euro kwijt, blijkt uit een rondgang van @businessinsidernl onder experts. En een waterfiltersysteem kost nog eens 1.500 tot 2.000 euro. · Heb je dat ervoor over, dan bespaar je jaarlijks ongeveer 1.600 euro op de vaste lasten. Daarmee kom je er niet als je miljonairsambities hebt. Zie de link in de bio voor de volledige berekening. · "Als je alleen voor het geld heel klein gaat wonen, dan hou je het niet vol", zegt @marjolein_in_het_klein, die al sinds 2016 in een tiny house woont in Alkmaar. "Als je graag dichtbij de natuur woont, het milieu zo min mogelijk wil belasten en eenvoudig leeft, is het een prima keus." · 📷 door @ftruebag/EPA · #tinyhouse #tinyhome #tinyliving #tinyhousemovement #homeiswhereyouparkit #tinyhouseliving #tinyhouselife #marjoleininhetklein #miljonair #kleinwonen #tinyhouseonwheels #minimalism #minimalisme #offgrid #offgridlife #tinyhousenederland #duurzaamheid #duurzaam #milieu

A post shared by Business Insider Nederland (@businessinsidernl) on